Bolečine v križu

Vzrokov za bolečine v križu je vsaj toliko kot je vseh držav na svetu. Bolečine v križu se ne pojavljajo samo pri dedkih in babicah ampak se lahko pojavijo tudi pri mladostnikih.Bolečine v križu

Seveda ena izmed glavnih težav za bolečine v križu je neprimerna neprimerna drža. Dobro je, da se teh težav zavedamo sami in poizkušamo čim večkrat si svojo držo popravljati in poizkušati da nam bo primerna drža prišla v podzavest. Poleg neprimerne drže pa za bolečine v križu ni krivo le to ampak tudi dvigovanje pretežkega bremena, napačno dvigovanje, nateg križa, slaba postelja, zdrs medvretenčnih ploščic in še in še.

Poznamo dve vrsti bolečine v križu in sicer akutno in kronično bolečino. Akutna bolečina se pojavi nenadoma in takrat se je najbolj vleči na ravno podlago, da se vse mišice sprostijo. Pri kronični bolečini pa je potrebno zdravljene. Dobro je nositi tudi steznik za hrbet in tako vsaj malo omiliti bolečine. Dobro je izvajati vaje že predhodno in se dodatno zaščititi.

Ko se bolečine v križu enkrat pojavijo je dobro, da se to zavedamo. V primeru, da še vedno naprimer dvigamo pretežko breme se bodo bolečine pogosteje ponavljale in iz dneva v dan bodo bolečin hujše. Bolečin trenutno ni mogoče odpraviti saj ne obstaja nobena operacija ali krema, ki bi te bolečine dokončno pozdravili. Za operacijo pa bi bil poseg zelo tvegan, saj poleg poteka hrbtenjača. V primeru, da bi hrbtenjačo poškodovali bi lahko ostali hrom.

Vendar so za lajšanje bolečine v križu iznašli enostavne vaje, ki jih lahko izvajamo brez truda. Seveda zaradi teh vaj bolečine ne bodo izginili, jih bomo pa s temi vajami vsekakor lajšali. Vaje je dobro izvajati že prej, preden se bolečine v križu pojavijo, če pa so se bolečine že pojavile pa je dobro nemudoma potrebno začeti z vajami in tako poskrbimo za naše mišice okoli hrbtenice.