Ali so leteči avtomobili res lahko le del prihodnosti

Danes je tehnologija tako hitro razvijajoče se področje, in v kolikor nismo na tekočem docela lahko tudi kaj zamudimo. So pa naše generacijske razlike postale že tako velike, da morda v določenem trenutku ne sledimo več niti razvoju lastnih otrok. Marsikdo se ob teh hitro spremljajočih razmerah sprašuje ali so leteči avtomobili res tako daleč v prihodnosti, ali je to želja določenih posameznikov, ki stremijo k razvoju in inovacijam ali nemara je to le del določenih sanj nekaterih raziskovalcev, pa vendarle, danes so sanje lahko tako blizu, da ni nič več tako nemogoče.

Prepustimo se časi in morda bodo leteči avtomobili, kmalu del našega življenja, vsekakor bi v naše življenje prinesli določene prednosti, kot recimo izogib dolgim čakalnim vrstam ob kakšnem zastoju. So pa leteči avtomobili podjetja SkyDrive uspešno opravili test že v mesecu septembru, skupaj z eno osebo na krovu. Ali je zadeva res del prihodnosti pa ob novici lahko razmislite tudi sami. Vsekakor so pri podjetju SkyDrive leteči avtomobili v osnovi pravzaprav nadgradnja električnih avtomobilov z dodatnimi možnostmi vertikalnega vzleta ter pristanka. Omenjeni leteči avtomobili so poimenovani Manned Machine SD-03, ter so skupek delujočih osmih propelerjev in osmih elektromotorjev. Visoki so 2 metra ter široki 4 metre, kar pa pomeni, da leteči avtomobili ob pristanku zavzamejo prostor dveh običajnih vozil.

Tako imenovani preizkus letečega vozila je potekal na Japonskem, v Toyota Field preizkusnem centru pod nadzorom izkušenega pilota, ter samodejnega nadzora celotnega sistema. Prizadevanja podjetja SkyDrive so, da bi svoje leteče vozilo preizkusili tudi izven omenjenega testnega centra. Cilj podjetja pa je, da bi bila na takšen način organizirana krožna potovanja po določenih krajih, v osnovi naj bi leteče vozilo delovalo na principu avtopilota, pa vendarle bi bila v primeru izrednih razmer še vseeno možna ročna kontrola vozila. Zavedati se je potrebno, da potrebuje razvoj letečih avtomobilov še nekaj časa in predvsem velik finančni vložek, po drugi strani pa prihodnost letečih avtomobilov morda le ni tako oddaljena.