Nakup svetil za naša stanovanja

Naša notranja ura ali z drugo besedo biološki ritem je vezana na cikel dneva in noči oz. na svetlobo in dejstva, da ima svetloba ogromen vpliv na našo zaspanost in splošno počutje ne gre zanikati. Nekaj splošnih vodnikov, katerim lahko slediti pri opremljanju stanovanja s svetili si bomo pogledali danes, če pa bi želeli iti bolj v podrobnosti, pa vam pri tem lahko pomaga kateri izmed strokovnjakov.

svetila za dom

V trgovinah boste našli različne tipe svetil kot so stenska, talna, stropna svetila in še marsikatera druga, vsako svetilo pa je primerno za svoje priložnosti. Ta se ne ločijo samo po oblikah, temveč tudi po sami tehnologiji. Zadnja leta v ospredje rinejo LED svetila, čeprav imajo drugačni snop svetlobe, za svoje delovanje porabijo veliko manj električne energije kot običajne žarnice, življenjska doba takih svetil pa je ogromna v primerjavi s halogenskimi. Lahko bi rekli,  da se večina znanstvenikov strinja, da je izkoristek LED žarnic zelo dober in da gre za tehnologijo prihodnostim, krešejo pa se mnenja o škodljivosti teh svetil. Čeprav tu ne gre za kakšno res hudo škodljivost, se znanstveniki strinjajo, da branje pod temi svetili ni priporočljivo. Sumim, da je njihovo mnenje tako predvsem zaradi izrazito modrega spektra svetlobe, ki ga te žarnice oddajajo.

Ni važno to kakšna svetila boste izbrali, pri nakupu v poštev vzemite več faktorjev kot so sama svetlnost luči, oblika in to kako se v prostor poda in navsezadnje tudi to koliko električne energije porabi, saj ljudje čisto prevečkrat gledamo samo na svoje dobro, na okolje pa popolnoma pozabimo.