Postelje za spanje tako in drugače

Postelja je v bistvu pohištveni kos in je del naše notranje stanovanjske opreme, ki je v glavnem namenjena spanju in počitku. Posteljo sestavlja posteljnjak in posteljna oprema. Funkcije postelje imajo včasih tudi druge vrste ležišč, kot je na primer kavč, odvisno od naših prostorskih in finančnih zmožnosti. Poimenovanje postelj je povezano z njenim namenom, poznamo zakonsko posteljo, otroško, bolniško, vojaško, postelje povezane z velikostjo, enojna ali dvojna, z njenim izvirom, francoska in z njenim materialom, na primer vodna postelja.

postelje

Vzmetnice za postelje so načeloma oblikovane tako, da so samonosilne. Poleg vzmetnice ima postelja še druge dodatne elemente, kot je odeja, razne blazine in rjuhe. Vsem tem elementom skupno rečemo posteljnina, Postelje ločimo jih lahko na otroške postelje, pograd, zložljive postelje, kamp postelje, jaslice, bolniške postelje, negovalne, rollaway postelje, vodne, napihljive, v bistvu bi vrste postelj lahko naštevali v nedogled.

Zaradi široke izbire moramo ob nakupu določiti prioritete naše željene postelje.  Potrebno je razmisliti, kod bo v kupljeni postelji spal in na osnovi tega določimo njeno širino in velikost. Pred nakupom je potrebno najprej izmeriti tudi naš prostor in vrata, da ne bo postelja slučajno prevelika za postavitev in bo zavzela skoraj ves prostor, tako da ne bo mogoče odpreti niti vrat omar ali prevelika, da bi jo spravili skozi vrata. Širina postelje je namreč zelo pomembna pri vseh starostnih skupinah. Starši najstnikov pogosto pozabijo, da otroci odraščajo zelo hitro, zato se velikokrat zgodi, da najstniku kupijo povsem novo enojno posteljo, čez leto ali dve pa jo je potrebno že menjati, ker domov pripelje punco ali fanta in je taka postelja premajhna za oba.