Travniška brana, kaj je to

Travniško brano uporablja večina kmetovalcev, saj s pomočjo le-te prezračimo travno rušo. Idealna je, da se z njo postrga prah in da se izravnajo nadležne krtine. Lahko se uporablja na travnikih, z namenom, da po obdelovanju in redčenju travnate ruše, trava še boljše raste. Uporabljamo jo lahko tudi za razne njive, in sicer za urejanje zemeljskih površin in rahljanje zemlje, ki pripomore k boljši rasti posajenih pridelkov. Poznamo različne vrste travniške brane, ki je primerna tako za manjše traktorje, kot tudi za malo večje. Travniška brana je izdelana iz izredno kakovostnih in odpornih materialov, ki omogočajo dobro zmogljivost in zelo dolgo življenjsko dobo. Noži brane so načeloma izdelani tako, da nežno zarežejo v travno rušo in jo tako hkrati čistijo. Ko je brana uporabljena izredno pogosto in ko se obrabi ena rezina nožnega kompleta, je možno stvar zasukati in jo uporabljati naprej. Nožni komplet je namreč vroče cinkan , kar omogoča večjo in predvsem daljšo življenjsko dobo. Uporaba travniške brane je izredno enostavna in nezahtevna, tako da je dostopna vsakemu kmetovalcu, ki že ima traktor.

travniška brana

Prednosti travniške brane Graser:

Ima veliko število plošč in se tako samodejno prilagaja podlagi. Česalne zobe ima na ploščah razporejene na vsake 4cm, plošče z rezalnimi robovi pa so dejansko razporejene v 7 zaporednih vrst. Med ploščami so kratke verige, katerih glavna funkcija je, da preprečujejo, da bi se plošče med delom obračale in izgubile stik s podlago.

Prav tako ima ugoden transportni položaj, saj hidravlični sistem omogoča hitro in enostavno dviganje in spuščanje stranskih kril brane, kar pa seveda olajša njen transport.

Več o kmetijski mehanizaciji pa si lahko preberete na spletni strani podjetja Gorenc, ki je v Sloveniji eno izmed vodilnih podjetij na tem področju.