Vakuumski kolektorji so učinkovit ter sodoben vir toplote

Verjetno ste se že kdaj srečali z izrazom energetska samooskrba. To pomeni, da moramo poznati povprečno porabo električne energije ter na podlagi zbranih informacij na svojo strešno kritino namestiti primerno število vakuumskih kolektorjev. Gre namreč za posebno vrsto pridobivanja in rabe električne energije, ki nam omogoča, da nam je lahko zmanjšamo stroške električne energije. Energija se lahko uporabi za ogrevanje eno ali več stanovanjske hiše.

Vakuumski kolektorji

Vakuum je namreč zagotovo najboljša izolacija, kar jih obstaja v današnjem času, vakuumski kolektorji pa tako uspešno delujejo tudi v oblačnem vremenu, v predhodnih obdobjih ter pozimi.

Vakuumski kolektorji pa se ponašajo tudi s številnimi prednostmi, ki si jih bomo ogledali v nadaljevanju.

Odpornost na točo ter vpliv vetra in dežja

Vakuumski kolektorji so v veliki meri odporni tudi na točo, veter in na dež. Še posebej pa to velja za sodobne različice tovrstnih kolektorjev.

Montaža vakuumskih kolektorjev

Prav tako pa je pomembno poudariti tudi to, da je montaža vakuumskih kolektorjev zelo enostavna, saj ga primerno sestavimo šele na strehi. Če se na primer posamezna vakuumska cev poškoduje, jo prav tako tudi zlahka lahko zamenjamo. Kolektor pa deluje naprej tudi v primeru, če je katera od cevi počena.

Najbolj pomembna pa je njihova učinkovitost

Vakuumski kolektorji v resnici delujejo skoraj vse leto, in to z zelo visokim učinkom. Z njimi lahko s pomočjo sonca ne ogrevamo samo sanitarne vode, ampak ogrevamo tudi svoje prostore. To pa je možno predvsem zaradi tega, ker imajo lahko pri delovanju zelo visok izkoristek.

Ploščati ali vakuumski?

Ljudje se najpogosteje odločamo med dvema različicama kolektorjev. V igri so tako vakuumski kolektorji kot tudi ploščati. Če ne vemo, kaj je boje za nas, nam strokovnjaki predlagajo, naj se raje odločimo za vakuumske.