Vzdrževanje motornih vozil

Vzdrževanje motornih vozil je še kako pomembno saj bolj kot vozilo zanemarjamo, krajša bo njegova življenjska doba, seveda če nočemo, da se kar na enkrat ustavimo sredi ceste brez opozorila. Potrebna je menjava olja, filtrov, jermena in vodne črpalke.  potrebno je tudi redno pregledovanje tlaka v pnevmatikah, kakor tudi obrabo pnevmatik (če pnevmatike uporabljamo že nekaj let), pregled stanja akumulatorja. Pri servisu poskrbimo za pregled vseh delov, pokvarjene dele zamenjamo ali jih ustrezno popravimo in tako nas bo vzdrževanje motornih vozil prišlo čim ceneje.

Vzdrževanje motornih vozil

Zelo pomembno je, da se za vzdrževanje motornih vozil držimo predpisanih servisnih intervalov, saj samo vzdrževano vozilo je primero za na cesto. Pri rednem vzdrževanju prihranimo veliko več denarja, kakor pa če bi bilo potrebno plačati šele takrat, ko kakšen del ne bi deloval več. Med vzdrževanje motornih vozil sodi tudi redno pregledovanje zavornega sistema (pod to sodi menjava ploščic, čeljusti, oblog, cilindrov, bobnov ali diskov), ker so zavore ključnega pomena.

Menjava olja je vsekakor ključnega pomena za vzdrževanje motornih vozil, saj nam avto tako zagotavlja večjo zmogljivost. Zaradi nabiranja raznih nečistoč v njem, ki čez čas začnejo škodovati samemu motorju avta. Čez čas se te nečistoče začnejo nabirati in tako zamažejo motor. Če vidimo, da je olje pod določenim nivojem ga je potrebno doliti, če pa je potrebno opraviti servis, pa se olje vsekakor zamenja.

Za vzdrževanje motornih vozil pa se ne šteje samo reden pregled tekočin, ampak tudi reden pregled pnevmatik, tlaka v njem, pregled karoserije avtomobila, delovanje luči in podobno. Pri menjavi pnevmatik je pomembno, da od 15. novembra in do 15. marca obvezno uporabljamo zimske gume. Ker večina poškodb na pnevmatikah nastane zaradi neprimernega tlaka je pomemben tudi tlak, ki ga imamo v pnevmatikah. Priporočeno je, da tlak preverjamo na vsaka dva tedna in tako zagotovimo dobro vzdrževanje motornih vozil, ki jih imamo.