Na kratko o toplotni črpalki

Na trgu obstaja kar nekaj različnih vrst toplotnih črpalk in to je za nekoga, ki ni ravno seznanjen s ponudbo lahko kar nerazumevajoče. Vsak izmed proizvajalcev trdi, da je njegov izdelek najboljši in najbolj varčen, težko pa je priti do objektivnih informacij.

Pa ne samo pri toplotnih črpalkah, tudi pri drugih načinih ogrevanja je ponudba precej široka in informacije podobne. Prednost je, ker EKO sklad toplotne črpalke nudi vsem, ki se odločijo za ogrevanje ali ohlajanje prostorov s toplotno črpalko tudi subvencijo, a o tem kdaj drugič.

Prednosti ogrevanja s toplotno črpalko so zagotovo prihranki pri ogrevanju. Začetna investicija je sicer malce dražja, vendar se v nekaj letih povrne, absolutno zmanjšano pa je tudi onesnaževanje okolja v primerjavi z drugimi viri ogrevanja. Najboljši izkoristek imajo toplotne črpalke voda-voda, sledijo jim toplotne črpalke zemlja-voda, najslabši izkoristek pa imajo toplotne črpalke zrak-voda, veliko pa je odvisno od zunanjih temperatur, saj pri določenih temperaturah nekatere črpalke delujejo bolje od drugih. Pri toplotni črpalki zrak voda pa je potreben tudi toplotna črpalka inverter, ki skrbi za ogrevanje in pripravo tople vode. Kaj pa cena toplotne črpalke?

Toplotna črpalka

Za ogrevanje hiše z toplotnimi črpalkami ne potrebujete kurilnice saj je ogrevalni sistem majhen in ne zavzame veliko prostora. Negativna lastnost toplotnih črpalk pa je hrup, ki ga oddajajo pri delovanju, vendar to ne predstavlja problema, če je sistem postavljen nekje v kleti ali prostoru, ki ni ravno v neposredni bližini bivalnih prostorov ali prostorov v katerih spimo.

Dejstvo je, da vsi proizvajalci zagovarjajo svoje izdelke, zato se pred nakupom posvetujte pred strokovnjakom in si na tak način zagotovite optimalen način ogrevanja za vaše prostore. Vzemite pa v zakup, da se lahko nakup sprva dražje investicije obrestuje kasneje, ko seštevate prihranke.